3 liitrit tammevaadid burbooni
3 liitrit tammevaadid burbooni
Tootekood: AZSB03Hind 88 € KM-gaValmistage unikaalne jook, laagerdades seda tammevaatides
-
Käsitsi valmistatud tammevaat on mõeldud erinevate vedelike laagerdamiseks ja säilitamiseks. Vaadid on valmistatud vanade käsitöötraditsioonide järgi. Vaadi sisemus on põletatud, otsad kaetud vahaga. Kuna vaadid on käsitsi valmistatud, on nende mahutavus umbkaudne.
Puitlaudade (shuls) paksus on 18 (3 liitrit) kuni 28 mm (50 liitrit). Vedeliku maitse ja lõhna intensiivsus sõltub laudade paksusest ning mida paksemad on lauad, seda rohkem kordi saab vaati kasutada. Loomulikult tuleb vaati valatud vedelikku seal iga kord järjest kauem hoida ning vaadi kasutus sõltub toote ka säilitusajast. Rõngad on roostevabast terasest, mille paksus on 1,5–2 mm ja laius 20–35 mm (rõngaste paksus ja laius sõltuvad vaadi mahutavusest).
Vaati tuleb kaitsta otsese päikesevalguse eest. Soovitatav on vaate hoida ruumis, kus õhutemperatuur on 10–12 C° ja õhuniiskus 65–85%, soojemas ja kuivemas ruumis hoides vedelik aurustub.
Vaadi ettevalmistamine kasutamiseks: esmalt valage tünni 100–200 ml külma vett ja loputage. Sellega pesete maha söestunud puiduosakesed, kuna vaadi sisemus on põletatud. Täitke vaat külma veega ja laske seista kuni 3 ööpäeva. Alguses võib vesi vaadist välja imbuda, kuid mõne aja pärast puit paisub ja vedelikku enam välja ei lase. 1–3 päeva pärast võite vee välja valada ja täita vaadi oma joogiga.
Kõikidele vaatidele anname garantii kuni esimese kasutamiseni. Kui vaat 3 päeva jooksul piisavalt ei paisu ja laseb ikka vett läbi, siis vahetame selle uue vastu. Tähtis! Kui täidate vaadi muu vedelikuga, siis vaati uue vastu ei vahetata, kuid võime selle parandada. Kasutatud vaadi remont on tavaliselt kliendile tasuta (kuid kliendil tuleb tasuda transpordikulud).
Vedeliku laagerdamine: väikestes vaatides kandub tamme maitse üle kiiremini. 3-liitrises vaadis laagerdunud vedelikku võib maitsta juba 2–4 nädala pärast. Järgmistel kordadel võib pärast vaadi vedelikuga täimist seda ka kauem laagerdada. Mida suurem on vaat, seda vähem mõjutab puidu pind selle sisu ja seda kauem tuleb lasta joogil laagerduda. Kui 20-liitrises vaadis laagerdub vedelik esimest korda 6–12 kuud, siis 200–250-liitrises vaadis võib see protsess kesta isegi mitu aastat.
Temperatuur ja niiskus: kõrgem temperatuur kiirendab laagerdumisprotsessi, madalam aeglustab. Samuti on temperatuurimuutustel erinev mõju maitsele ja tammeaktsendi intensiivsusele. Kuiv õhk ja kõrgem temperatuur soodustavad veekadu ja puhta alkoholi kontsentratsiooni tõusu.